Mobil SEO

Google marknadsför allt mer mobila sajter och mobilt sök. När det gäller mobil SEO, så är det fortfarande inte glasklart,hur Google ser på detta. Men om man tittar på ”vanlig” SEO och hur Google ser på innehåll för en besökare, så finns det några variabler som vi får beakta och använda oss av i ett mobilprojekt för SEO.Enligt Google så betraktar de Smartphones som en ”vanlig” webbsajt pga att de normalt generar vanlig HTML som kan läsas av alla vanliga webbläsare. Det är endast äldre telefoner via WAP som ”spindlas” av Google och betraktas som mobila enheter. Detta betyder att Smartphones sidor kan dyka upp i det vanliga webbsöket och skapa duplicate content.

Google Mobile bot (”Googlebot-Mobile” user -agent)
Google har en egen bot eller user-agent för att indexera mobilt innehåll och mobil sajter för äldre telefoner(WAP) samt för smartphones. Google vill att en besökare som kommer till en webbsajt via mobilen, redirectas till en mobil sajt. Google är även ute efter en optimal användarupplevelse för besökaren. Laddningstid är därför en garanterad viktig signal för mobil SEO.

Indexering av en Mobil sajt och SEO
1. Jag rekommenderar att testa några sidor och se hur de blir indexerade i Google(inte hela strukturen på en gång).
2. Skapa en mobil sitemap.
3. Ladda upp sitemap via Google Webmaster Tools.
4. HTML 5(validerad kod W3C).
6. Google Mobile Gudielines

Cloaking och Duplicate content
Google vill inte att du presenterar ett innehåll för besökarna och ett helt annat innehåll för Google. Det kallas för cloaking och är inte tillåtet och detta kan resultera i att sajten bannas av Google. Duplicate content innebär att det finns flera versioner eller url: r av en sida. Det ska dock inte vara några problem att visa samma innehåll och URL-struktur för en sajt, och det ska inte uppfattas som cloaking eller duplicate content av Google. Detta löser du via ett redirect script som talar om för Google att det finns en mobil domän(m.minsajt.se) och som skickar besökaren vidare till en mobil version.

Tagg för Duplicate content
Vi kan även lägga till en tagg som heter rel=canonical och som syftar att tala om för Google att hänvisa till webb originalet. Denna tagg kan vi lägga till i sidor som vi anser kan drabbas av DC.

Frågeställning:
Ska denna redirect  genomföras via status kod 301?(Moved permantly). Googles mobil bot ”bör” nöja med sig  att den identifierar en mobildomän. På en del forum säger Google ansvariga att det inte ska behövas.

For Googlebot and Googlebot-Mobile, it does not matter what the URL structure is as long as it returns exactly what a user sees too. For example, if you redirect mobile users from www.example.com to m.example.com, that will be recognized by Googlebot-Mobile and both websites will be crawled and added to the correct index. In this case, use a 301 redirect for both users and Googlebot-Mobile.

Mobil SEO

Mobil SEO

Lite ”fakta från Google. Som vanligt så får vi testa saker som Google säger, innan det blir fakta .Det är också ”traditionell”l SEO som fungerar för Mobil SEO.Google Webmaster Central om Mobil SEO

Arbetar du med Mobil SEO?

Robert Nyberg About Robert Nyberg

Välkommen till SearchManager och Robert Nyberg. Jag skriver om sökmotoroptimering digitala strategier, projektledning och konsten att hantera kunden. fan av Google+. Fotbollsfantast som driver Footballfocus

Comments

  1. Väldigt glad för detta blogginlägg! Tack för bra research och tips.

Speak Your Mind

*